La llibreta

De com Catalunya esquitxa el món

Potencial d’Estat és el llibre protagonista de l’article d’avui a Nemo Books. Per aquells que volem presumir de país, aquest és el teu llibre!

Joan Canadell (Barcelona, 1967) és enginyer industrial, cofundador del Cercle Català de Negocis, i empresari. Està inclòs en el rànquing de media.cat de les 500 persones més influents de Catalunya. És copropietari de Petrolis Independents i membre del secretariant de l’ANC des d’aquest 2018. “Potencial d’Estat” és el seu tercer llibre.

Potencial d’estat fa un recorregut pel passat i pel present econòmic de Catalunya, per demostrar les nombroses aportacions catalanes al desenvolupament del país, i per explicar que tenim les condicions per esdevenir de nou un dels grans estats d’Europa.

Sabíeu que tots els telèfons mòbils del món porten una antena feta amb tecnologia catalana? O que les exclusives bosses que es compren a la Cinquena Avinguda de Nova York estan fetes amb pell d’Igualada? Aquestes són només dues de les empreses del prop d’un centenar que detalla l’autor al llibre, per il·lustrar el dinamisme actual de l’economia catalana al món.

Potencial d'EstatFent un viatge per l’economia del segle XIII fins avui, l’autor constata que els catalans sempre hem estat a l’avantguarda de la indústria i el comerç. Canadell està convençut que quan esdevinguem un Estat, podrem estendre el nostre lideratge econòmic i social, i construir un dels països generadors de més riquesa i benestar d’Europa:

“Catalunya pot ser l’Estat amb més benestar d’Europa. Tenim tots els ingredients perquè així sigui. Només cal que siguem conscients d’allò que hem estat al llarg de la història, tot i tenir un Estat en contra que ens ha intentat anul·lar, ens ha robat i ens ha dividit constantment com a poble. Ara som a les portes de recuperar la nostra llibertat i poder-nos reinventar, de posar nous reptes, dels de debò. I fer-ho entre tots, aprofitant que la societat civil està molt mobilitzada, i que els partits s’han vist abocats a respondre a aquesta societat civil que camina amb determinació.

Per a què volem un Estat independent? Perquè sabem que hi sortirem guanyant, i molt. Podrem ser nosaltres, i gaudir dels fruits del nostre treball. No ho fem perquè ningú ens regali res, sinó per ser capaços d’aprofitar tot allò que generem. I quan això sigui així, no dubto que entendrem que, si generem més, ens en beneficiarem més, i això sens dubte acabarà amb millor benestar econòmic i també social.”

I és que Catalunya té una força econòmica inimaginable, que Canadell intueix on ens pot portar.Tot i tenir un estat espanyol que ens juga a la contra, hi ha centenars d’empreses que són líders internacionals als seus sectors. L’autor demostra amb arguments sòlids i contrastats quin futur podem construir si ens ho proposem. La Història ens crida a fer el gran salt endavant. No us podeu perdre aquest fantàstic llibre; una dosi de realisme i optimisme per aquells escèptics que, encara ara, creuen que hem d’anar a remolc. El voleu? El voleu regalar?

Podeu comprar-lo aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>