La llibreta

“Sumaríssim 70143”. La història silenciada de l’alcalde de Foixà durant la Guerra Civil

A Nemo Books hem editat un nou llibre: “Sumaríssim 70143” sobre el judici sumaríssim i l´afusellament de l´alcalde republicà de Foixà, Francesc Massanas.

La història de Francesc Massanas Agustí, alcalde republicà del poble baix empordanès de Foixà, és la de molts altres republicans que van perdre la vida a mans de les forces revoltades de Francisco Franco. A Massanas li va tocar comandar l’ajuntament del seu poble en un moment extremadament complicat, entre la violència els comitès antifeixistes i la dels milicians i tropes dites nacionals. Era un bon home que, més enllà de qüestions polítiques, sempre va vetllar per preservar el màxim de vides possibles sense demanar a ningú la filiació política. La Guerra Civil espanyola, però, també és la història de revenges miserables. Aquesta n’és una. Els mateixos que l’alcalde Massanas havia protegit el van denunciar. I un escamot d’afusellament li llevà la vida després d’un judici sumaríssim el 25 d’abril de 1939.

La història ha estat silenciada durant dècades perquè forma part de la cara fosca de la història del municipi. Ha estat a partir del treball que el seu net i primer tinent d’alcalde per UPM a Torroella de Montgrí, Jordi Colomí Massanas, ha fet al llarg de diversos anys que s’ha pogut recompondre la història del seu avi i alcalde de Foixà (Baix Empordà) entre 1936 i 1939, Francesc Massanas Agustí, i molt especialment els seus darrers dies abans de morir afusellat a mans dels revoltats franquistes.

Avui divendres 21 de desembre a l’Auditori de Can Quintana de Torroella de Montgrí a les vuit del vespre. Hi serà present a més de l’autor, Josep Ferrer i Cama, exalcalde de Torroella. Presentaran el llibre Teresa Calabús de la llibreria El Cucut i Andreu Mas, editor de Nautilus-Nemo Books.

El llibre es presentarà també demà dissabte 22 de desembre a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Foixà a les vuit del vespre. L’alcalde actual Josep Oliveras i Galó donarà la benvinguda i presentaran el llibre Eduard Torrent, advocat i veí de Foixà, i Andreu Mas, editor de Nautilus-Nemo Books.

I haurà una tercera presentació el proper dijous 27 de desembre a la Sala d’Actes de l’EMD de l’Estartit aquest cop a les set de la tarda. Donarà la benvinguda Josep Martinoy, segon tinent d’alcalde de Torroella i presentaran el volum Sílvia Comas, quarta tinenta d’alcalde i Andreu Mas, editor de Nautilus-Nemo Books.

El llibre “Sumaríssim 70143” es pot comprar a través de la nostra plataforma Nemo Books i a les llibreries de Torroella de Montgrí, Foixà i l’Estartit.

Llibre SUMARISSIM 70143

Portada “Sumaríssim 70143”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>